Vyhledávání


Kontakt

Odkazy

V této rubrice nejsou žádné články.

Lada Niva 4x4 M

07.02.2010 13:52

 

Lada Niva 4x4 M

 

Jedná se o označení zatím poslední verze vozu Lada Niva v jeho klasickém provedení. Je to typ s řadou vylepšení, která dostal vůz ke svému výročí 30. let sériové výroby. Ředitel projektu Vladimir Guba z togliattské automobilky představil v roce 2008 mediím nový model vozu a popsal kroky vylepšení směřující k vyšší bezpečnosti, zlepšení komfortu a především zachování užitného standardu, které budou zaváděny do výroby v rámci koncepce pro rok 2009 a 2010.

Lada Niva 4x4 M tak mimo nové tváře, nabízí vyšší pohodlí, bezpečnost a standardně také emisní normu E4. Z konstrukčních prvků došlo k drobné změně v uložení motoru, přibyl větší podtlakový posilovač brzd, brzdový válec, větší spojka, nové klouby kardanu se stejnými úhly rychlosti (ozn. KRUR) a instalace zvukové izolace kapoty. To citelně napomohlo komfortu řidiče, který pozitivně pocítí mnohem menší hlukovou hladinu ve voze, pedály se ovládají zlehka, jde mnohem lehčeji řadit, rozjíždět se i brzdit. Na podvozku to jsou změny jako nová kinematika náprav, jsou zde větší silent bloky, jinak uložené čepy, nastavení amortizátorů kolmo, torzní tyče v menším úhlu. To vše napomohlo vozu zlepšit otáčivost, mnohonásobně se zvýšila stabilita, navíc auto dosud nezvykle dobře drží stopu. Umožnilo to také vyšší rychlost, pohodlí a především opět bezpečnost na terénních nerovnostech. Změny nalezneme také už při samotném pohledu na vůz. První zaujme maličko větší výška vozu, avšak světlost zůstala stejná, dále jsou to masivní a kvalitní boční zrcátka, která se poprvé ovládají zevnitř. Dalším markantem vozu jsou větší obrysová světla. Uvnitř vozu nalezneme další změny, osvětlení interiéru, nová sedadla, která jsou velice pohodlná, čalounění dveří s kličkami, které je silnější a kombinované s látkami, což nejen lépe izoluje vůz, ale dává příjemnější vzhled. Zcela nová, je kombinovaná elektronická přístrojová deska, kde nalezneme výraznější a mnohem čitelnější značení přístrojů a zejména dva displeje s počítadlem kilometrů, voltmetrem, teploměrem a hodinami atd. Malou úpravu dostala i zadní lavice, která má větší úhel opěrky a sklápí se po nadzvednutí a posunu vpřed. Na ukotvení bezpečnostních pásů je doplněno kovové oko Isofix, pro upínání dětských autosedaček sedaček. Zavazadlový prostor dostal 5 cm rozměru navíc.

Průchodnost Lady Nivy 4x4 M, terénem a veškeré nájezdové úhly zůstávají v rámci nové koncepce shodné, na menších terénních nerovnostech a silnicích jsou její vlastnosti vylepšeny velmi citelně. Díky nové koncepci firmy, kdy se mimo vše již uvedené zvýšila i spolehlivost, už tak velmi spolehlivého auta, se zvyšuje prodej na západních trzích a tak budeme doufat, že bude brzy v distribuci i na tuzemském trhu.

 

Autor : Luboš Žižka

Zdroj : ABTOBA3